Протидія кіберзлочинності: оперативно-розшукові заходи профілактики DDоS та спаму і запобігання їм

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2021
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Одеса: ОДУВС
Анотація
У статті йдеться про необхідність урахування сучасних форм кіберзлочинності для здійснення ефективної профілактики й запобігання в аспекті її форм. З урахуванням усієї суспільної небезпеки, що несуть такі кримінальні правопорушення, існує пряма необхідність удосконалення наявної системи профілактики кримінальних правопорушень та запобігання ним, а також її заходів, зокрема кримінологічних, процесуальних та оперативно-розшукових. У межах дослідження проаналізовано сучасні заходи профілактики кримінальних правопорушень і запобігання ним. Сучасний етап розвитку світової інформаційної спільноти характеризується інтенсивним розвитком процесів інформатизації, широким їх впровадженням у всі сфери людської діяльності. Визначальною рисою цих явищ є постійне збільшення числа суб’єктів – користувачів, залучених у ці процеси. З таких суб’єктів формуються потенційні злочинці або потенційні жертви. Ситуація в Україні за останні роки характеризується наявністю вкрай негативної і дуже стійкої тенденції до змін у структурі злочинності. Увага фокусується на історії ботнетів, яка тісно пов’язана з появою і розвитком так званих троянських програм, які активно використовувалися для прихованого збору даних. Взаємодія між складовими комп’ютерами мережі ботнет відбувається за допомогою мережевих протоколів, типи яких є підставою для їх класифікації. За типом архітектури ботмережі поділяються на мережі з єдиним центром управління та децентра- лізовані, що використовуються для здійснення широкого спектру завдань. Керівником (адміністратором) потужних ботнетів з понад 100 тисяч фейкових облікових записів виступає одна людина. Окрім кібератак і зламування сайтів також здійснюється підбір паролів до скриньок електронної пошти на віддалених платформах. Визначено, що замовники перебувають на закритих форумах та у чатах Telegram, а розрахунки здійснюються через електронні платіжні системи (навіть ті, які заборонені в Україні). prevention, prediction, criminal offenses, criminal-procedural measures, operative-search measures.
Опис
Ключові слова
профілактика, запобігання, кримінальні правопорушення, процесуальні заходи, оперативно-розшукові заходи., prevention, prediction, criminal offenses, criminal-procedural measures, operative-search measures.
Бібліографічний опис
Воронов І.О. Протидія кіберзлочинності: оперативно-розшукові заходи профілактики DDоS та спаму і запобігання їм. Південноукраїнський правничий часопис. 2021. № 4. С. 23 - 28.