УПРАВЛІННЯ НАВЧАЛЬНИМ ЗАКЛАДОМ: ПРАВОВІ АСПЕКТИ

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2017
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Актуальність видання обумовлюється необхідністю модернізації системи освіти України відповідно до вимог часу, що визначаються сучасними процесами глобалізації, становленням цивілізації нового, інформаційного типу, а також потребами інтегрування національної системи освіти у європейський і світовий освітній простір. Затребуваність модернізації вітчизняної системи освіти підсилюється також незавершеністю процесів її реформування у контексті пострадянських трансформацій суспільства, внаслідок чого вона залишається недостатньо ефективною, витратною, має низький рівень конкурентоспроможності на світовому ринку освітніх послуг, а нові вимоги суспільства, запити особистості та потреби ринку праці є у неї недостатньо врахованими і узгодженими. Особливо усе це відчутно у царині вищої освіти, якій в сучасних умовах належить визначальна роль у підготовці високопрофесійних кадрів нової якості. Тому головною метою при розробці навчального посібника було прагнення показати як реалізовувати управлінські функції на загальному, галузевому та локальному рівнях, шляхом застосування правових норм. Наукова новизна видання. Визначено перспективні для модернізації освітньої системи України вектори розвитку навчального закладу через розкриття його ключових характеристик – відкритості, інноваційності та індивідуалізації, як тенденцій, що у формах організації педагогічного процесу набувають додаткових потужних стимулів. Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Роботу виконано відповідно до Переліку пріоритетних напрямів наукового забезпечення діяльності, теми наукових досліджень – «Пріоритетні напрями розвитку та реформування в умовах розгортання демократичних процесів у державі» (державний реєстр – 0114U004015). Напрям дослідження відповідає державним стратегічним планам і проектам реформування освіти і формування державної освітньої політики України. Перспективи використання навчального посібника. Навчальний призначений для надання допомоги керівникам, адміністративному складу навчальних закладів та співробітникам управлінь освіти всіх ланок, фахівців з управління, правознавства, педагогіки і тих, хто на науковому рівні займається питаннями педагогічного адміністрування. Також, він буде корисним і викладачам навчальних закладів що здійснюють підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації працівників освіти.
Опис
Автори ставлять перед собою мету розкрити науково-теоретичні та нормативно-правові аспекти праці керівників навчальних закладів для підвищення ефективності управління освітньою організацією. Посібник базується на конституційних засадах правового регулювання освітньої діяльності в Україні, зокрема велику увагу приділено розгля- ду механізму державного регулювання навчального закладу. В роботі досліджено характер і особливості правовідносин в галузі освіти із використанням джерел освітнього права.
Ключові слова
управління, регулювання навчального закладу, управлінська діяльність, принципи управління навчальним закладом, адміністративно – правове регулювання, державне управління, Статут навчального закладу
Бібліографічний опис
1. Управління навчальним закладом: правові аспекти : навч. посіб. / Т. А. Литвиненко, К. Ю Ісмайлов, В. С. Хвостенко; ХНПУ імені Г. С. Сковороди. Х. : Видавництво «Лідер», 2017. – 264 с.